Kattints ide duplán a főcím átírásához
Kattints ide duplán az alcím átírásához
Kattints ide duplán a főcím átírásához
Kattints ide duplán az alcím átírásához

Terápia 


Milyen lehetőségei vannak a kórkép gyógykezelésének?

 Az állkapocsízületi diszfunkciók kezelésének kulcsa a rendellenes helyzetbe került ízületi fejecs normál pozícióba vezetése. Ennek megoldása az ízületeket elégtelenül megtámasztó fogsor érintkezés rendezése, amely egyben az izomzat normál funkcióba helyezésének is feltétele. A kezelés célja nem csak a fájdalom helyének tüneti ellátása, hanem a fájdalom okának felderítése és gyógyítása.


A gyógykezelés menete:

Megbeszélés
Gyógyszeres kezelés
Fizioterápia
Szájtorna
Harapásemelő terápia
Rágófelszíni rehabilitáció
Pszichoterápia
Utógondozás


1.MEGBESZÉLÉS

A kezelés első lépése a diagnózis alapján a beteg felvilágosítása, megnyugtatása a betegség lényegéről, a terápia várható menetéről.

2.GYÓGYSZERES TERÁPIA

Elsősorban a kezelés elején válhat szükségessé tüneti kezelésként fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, erősen beszűkült szájnyitás esetén izomlazítás.

3.FIZIOTERÁPIA

Masszázs, fizikoterápia, lézer alkalmazása az e célra bevont szakember segítségével a harapásemelő kezelés előtt, ill. azzal párhuzamosan.​

4.SZÁJTORNA (mozgásterápia)

Az izompanaszok túlsúlya esetén a szabályos állkapocsmozgások helyreállítására szolgál, amint a beteg a számára betanított állkapocsmozgás-gyakorlatokat végzi.5.HARAPÁSEMELŐ TERÁPIA (részletesebben a fejezet végén)

A harapásemelő készülék a két fogsor közé helyezett, rendszerint a felső fogsorra rögzülő akrilát lemez. A harapásemelő segédeszköz, amely kiiktatja a fogsorok közvetlen érintkezését és kóros elmozdulását, lehetőséget teremtve a rendellenes helyzetbe került alsó állcsont helyes pozícióba vezetésére.

A kezelés szigorúan reverzibilis, tehát nem direkt, visszafordíthatatlan beavatkozás a fogsorok illeszkedésébe.

A harapásemelő kezelés körkörös, sokpontos illeszkedést teremtve javítja a fogsorérintkezés stabilitását és kedvező ízületi fejecsvápa viszonyt létrehozva enyhíti az ízület túlterhelését, ami előnyös feltételeket teremt a szöveti regenerációhoz. (Az ízületi porc nem képes a regenerációra.)

A kezelés sikerének lényeges feltétele a készülék illeszkedésének gondos, nagy pontosságú (8-12 µm) beállítása, becsiszolása záróharapáskor, ill. az állkapocs elmozdulásai során.

Kedvező esetekben tartós harapásemelő készülékes kezelés eredményeképpen bekövetkezhet a rendszer spontán rendeződése, tünetmentessé válása a készülék használatának elhagyásával is.

A kezelt betegek többségénél azonban szükség van a terápia folytatására, az ún. rágófelszíni rehabilitációra.

A lazító harapásemelő átalakítása stabilizáló készülékké.

6.RÁGÓFELSZÍNI REHABILITÁCIÓ

A korábbi terápiákkal tünetmentesített rágórendszerben a harapásemelő kezeléssel megtalált ideális felső-alsó állcsontviszony átvitele („átmásolása”) a fogsorok érintkezésére.

Lehetőségek:

becsiszolás

protetikai rehabilitáció

fogszabályozás

sebészi megoldásBecsiszolás​

Kismértékű illeszkedési különbségnél szigorú elvek szerint (Lauritzen) 12µm (ultravékony) indikátorfóliát használva a fogak rendellenes érintkezési pontjain igazítunk, körkörös, sokpontos illeszkedést biztosítva, az állkapocs mozgáspályák működését is ellenőrizve, szükség esetén korrigálva.​

A vizsgálat segédeszközei

A vizsgálat segédeszközei

Protetikai rehabilitáció

Ez esetben fogpótlások (koronák, hidak, betétek, kivehető fogművek) segítségével építjük fel az ideális fogsorérintkezést és állkapocs mozgáspályákat.

A beavatkozás nagy felkészültséget és pontosságot igényel. Különösen az egész fogívre, ill. mindkét fogívre kiterjedő fogpótlások kivitelezése nehéz, csak arcív és axiográf használatával bemért paraméterek alapján beprogramozott egyéni értékű artikulátor segítségével végezhető. Kezdetben rendszerint ideiglenes (akrilát) fogmű készül, modellezve a későbbi végleges pótlást. Javasolt lehet utókezelésként ismét harapásemelő készítése az új állkapocshelyzet tartós fenntartására, védelmére.​

Nagyfokú disztál- és mélyharapás

Nagyfokú disztál- és mélyharapás

Az állkapocs ideális pozíciójának beállítása fémkerámia körhíddal

Az állkapocs ideális pozíciójának beállítása fémkerámia körhíddal

Harapásemelő készülék, az új pozíció rögzítésére és védelmére

Harapásemelő készülék az új pozíció rögzítésére és védelmére

Protetikai rehabilitáció felső kerámiahidakkal fémszigetek alkalmazásával

Protetikai rehabilitáció felső kerámiahidakkal fémszigetek alkalmazásával

Protetikai rehabilitáció alsó kerámiahidakkal fémszigetek alkalmazásával

Protetikai rehabilitáció alsó kerámiahidakkal fémszigetek alkalmazásával

Fogszabályozás

A felső és alsó fogív becsiszolással nem megoldható nagyfokú érintkezési különbségeinek megoldására szolgál. Fogszabályozás előtt feltétlenül javasolt az állkapocsízületi diszfunkcióval jelentkező beteget tünetmentessé tenni, a harapásemelő készülékkel megtalált terápiás állcsontpozícióról gipszmintán keresztül információt küldeni fogszabályozó kollegának. Javasolt fogszabályozás után a pontos fogsor illeszkedés ellenőrzése és szükség esetén becsiszolása.

Sebészi megoldás

A korábbi kezelési módokkal nem megoldható extrém esetek ellátására szolgál, gyakran fogszabályozással kombinálva. A műtétet erre specializálódott szájsebész kollegák végzik.


7.PSZICHOTERÁPIA

A Sternberg-féle kérdőív alkalmazásakor kiszűrt fokozott stressz, szorongás, depresszió esetén szükséges lehet a pszichés oldal alaposabb feltérképezése és kezelése az e célra bevont pszichológus, ill. pszichiáter kollega segítségével.

8.UTÓGONDOZÁS

A visszaesés (recidiva) veszélye miatt javasolt a kezelt betegek későbbi ellenőrzése, kezdetben havonta, később negyedévenként. Az adatlap szerint a kontroll során regisztrált állkapocsmozgás amplítúdók, ízületi hangjelenségek és izomtapintási adatok összehasonlíthatóak a kiindulási értékekkel.

Különösen fontos a krónikus esetek (osteoartrózis, trigeminus neuralgia, migrén miatt kezelt betegek) rendszeres visszarendelése, a harapásemelő készülékek kontrollja.


A következő két fejezet elsősorban szakembereknek készült!